Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/gencyese/public_html/wp-content/uploads X Y Z KUŞAĞI X Kuşağından Z Kuşağına Değişen Mahremiyet Algısı
Ev / Bilim-Teknik / X Y Z KUŞAĞI ! PEKİ SEN HANGİ KUŞAKTANSIN?

X Y Z KUŞAĞI ! PEKİ SEN HANGİ KUŞAKTANSIN?

X Kuşağı ( 1965-1980)

Bunalımlı yılların yaşandığı dünya düzeni içerisinde doğan X kuşağı ‘’ kayıp kuşak’’ olarak da adlandırılmaktadır. Savaş sonrası kapitalizmin kendini devam ettirilebilmesi için keynesyen ( karma ekonomi) politikaları uygulanmış ve sosyal devlet inşası sağlanmıştır. Sonrasın da 70’li yıllarda yaşanan petrol krizi ile birlikte liberal politikalar uygulanmaya başlanmıştır. Süreç içerisinde X kuşağı, Baby Boomerlar’ın rahat bir hayat sürmelerinin bedelleri ödemek zorunda kalmıştır. (Altuntuğ,2012:867) Yaşanan ekonomik çalkantılar nedeniyle bu kuşak kendisini çalışmaya ve daha çok para kazanamaya odaklamaktadır. Dönem içerisinde Walkman (1979) ve IBM bilgisayarlar (1981) yaygınlaşmıştır. X kuşağı teknoloji ile savaşmaktan ilk vazgeçen ve gelişmelerin hızına yetişemeyen kuşaktır.

Y Kuşağı ( 1981-1994)

Y kuşağının en önemli özelliği, teknoloji ile şekillenen bir kuşak olmasıdır. Y kuşağının X kuşağından ayıran en önemli özellik: Y kuşağının teknolojiyle ve tüketimle gönüllü bir ilişki içinde olmasıdır. Özellikle internet kullanımında uzmanlaşmaları sayesinde çoklu kimlikler edinmişlerdir. Hız olgusunun internet ile birlikte hayatlarına dahil olmasıyla sabırsız bürokrasiden uzak ciddiyetsiz, yaptıkları karşısında bedel ödemek istemeyen bir kuşak olma özelliğini göstermektedir. Y kuşağı İnternet, E posta, sms, dvd, playstation, xbox ve ipod gibi yeni nesil teknojiler ile tanışmışlardır.

Z Kuşağı ( 1995 ve Sonrası )

Z kuşağı teknolojinin içine doğan bir kuşak olarak tüm teknolojik gelişmelere kısa sürede adapte olduğu görülmektedir. Z kuşağı dijital devrim başta olmak üzere: Irak/ Afganistan Savaşı, Asya da meydana gelen tsunami felakati, wikileaks olayı ve Arap Baharı başta olmak üzere Gezi Parkı gibi sosyal ağlar aracılığı ile örgütlenen çok sayıda ağlar oluşturan toplumsal hareketlere tanık olmuşlardır. Z kuşağının temsilcileri Facebook Youtube ve Twitter gibi sosyal ağlar aracılığı ile iletişim kurmaktadır. Böylelikle Z kuşağı için sosyal ağlar, akıllı telefonlar gibi kanıksanmış bir teknolojidir.

xyz kuşağının özellikleri

 

X Kuşağından Z Kuşağına Değişen Mahremiyet Algısı

Z kuşağı, diğer iki kuşak gibi sosyal ağları ayrı bir gerçeklik alanı olarak görmemektedir. Bu nedenle Z kuşağı, gerçek hayatta mahremiyetini ne kadar paylaşıyorsa, sosyal ağlarda mahremiyetini o düzeyde paylaşmaktadır.

Z kuşağı, kişisel bilgilerini sosyal ağlar üzerinden paylaşmayı tercih etmemektedir. Böylelikle, kişisel bilgilerini sosyal ağlar da korumayı amaçlayan Z kuşağı, sahte hesaplar oluşturmaktadır. İnternet ve sosyal ağ gerçeği ile sonradan tanışan X ve Y kuşağı yeni bir kamusal alan olarak sosyal ağlar görmektedir. Bu nedenle sosyal ağ hesaplarında kişisel bilgilerine yer vermekte ve sahte hesaplar oluşturma eğilimi göstermemektedir.

Araştırma sonuçlarına göre: Facebook üzerinden arkadaşları ile sohbet eden; özel alan olarak kabul edilen ev içerisinde çekilen fotoğraflar dahil olmak üzere tüm fotoğraflarını paylaşan; bu fotoğrafların beğenilmesine ve paylaşılmasına izin veren X ve Y kuşakları, sosyal ağları sosyalleşme aracı olarak kabul etmektedir. Bu noktada Z kuşağı, diğer iki kuşaktan farklı olarak sosyal ağları bir sosyalleşme aracı olarak içselleştirmemektedir.

Üç kuşak da sosyal ağları bir gözetim ve denetim aracı olarak kullanmaktadır. Bu noktada özellikle eşlerin birbirlerini takip etmek için sosyal ağları kullandığı kuşakların sırasıyla arkadaşlarını, eşini, eski sevgilisini ve eski eşini takip etmektedir.

Z kuşağı sosyal ağları hayatta var olan kamusal alanlardan birsi olarak algılamaktadır. Bu sayede gerçek hayatta var olan kimliklerini siyasi ve dini düşüncelerini çevresiyle paylaştığı ölçüde sosyal ağlarda paylaşmaktadır.

Araştırmaya göre: X ve Y kuşakları özel alan kabul edilen ev dahil olmak üzere fotoğraflarını sosyal ağlarda paylaşma ve beğenilmesine izin verme eğiliminde oldukları görülmektedir. Özellikle X kuşağı Foursquare ile coğrafi konumları belirleme ve etkinlik davetlerine katılıp katılmayacağı gibi bilgilerini sosyal ağlarda paylaşma eğilimi içerisindedir.

Sonuç olarak; X,Y ve Z kuşaklarının sosyal ağlarda var olma nedenlerinin farklılık gösterdiği görülmektedir. Böylelikle üç kuşağın sosyal ağları kullanım nedenlerine bağlı olarak sosyal ağları kullanma biçimleri de değişmektedir. Bu faktör kuşaklar arasında değişen mahremiyet algısının temel sebebini oluşturmaktadır.

xyz türkiye kuşak özellikleri

Kaynakça: Altuntuğ, N, (2012) kuşaktan kuşağa tüketim olgusu ve geleceğin tüketici profili’’/Castells, M, (2005) ‘’Hacker Etiği: İş hayatına yıkıcı bir yaklaşım’’/Giddens, A ( 2010)’’ Mahremiyetin Dönüşümü, Ayrıntı, İstanbul’’/İzmirlioğlı, K, (2008) ‘’Konumlandırmada Kuşak Analizi Yardımıyla Tüketici Algılarının Tesbiti’’/Sennet, R (2010) ‘’Kamusal İnsanın Çöküşü, Ayrıntı, İstanbul.’’Yılmaz, A (2012) ‘’  Sosyal Medya Kullanımında Güncel Tartışmalar’’

hakkında Emrah SARGIN

Emrah SARGIN

Bir yorum

  1. Bilgilendirirci.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir