Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/gencyese/public_html/wp-content/uploads İslam Tarihinde ilk Cuma Namazı Ne Zaman Ve Nerede Kim Kıldırdı?
Ev / Blog / İslam Tarihinde ilk Cuma Namazı Ne Zaman ve Nerede Kılındı İlgili Rivayetler?
namaz kılan insanlar

İslam Tarihinde ilk Cuma Namazı Ne Zaman ve Nerede Kılındı İlgili Rivayetler?

namaz kılan çocuklar1.Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem hicret etmeden önce cumanın kılınmasına izin verdi. Kendisi Mekke de cumayı kılmaya Kadir olamamış ve cumayı izhar edememişti. Musab b. Umeyre: “Yahudilerin cumartesi günleri Zebûru açıkça okuduklarını göz önünde bulundurarak, kadınlarınızı ve çocuklarınızı toplayın ve cuma günü, güneş zevalden yarıyı geçince, iki rekatla  Allah’a yaklaşın.” diye yazdı. ( Muhammed, el-Vesâikus-siyâsiyye sayfa 35 Alûsî; Rûhu`l-me`ânî XXVNI/99) Tabakât-i Ibn Sad da aynı rivayete: “… ve Sa`d b. Usâme`nin evinde on iki kişi ile cuma kılındı.” (Aynı kaynak Tabakât-i Ibn Sad`dan (NI/83) ilâvesi de mevcuttur.

2.Allâme Ibn Hacer “Tuhfetül-Muhtâç”ta: “Cuma namazı Mekke de farz kılındı ama sayı yetersizliğinden ya da şiarı izhar olduğundan, orada kılınamadı.” (Aynı kaynak Tabakat-r Ibn Saad`dan (NI/83)) diyor. Sayı yüzünden kılınmadığı ihtimalini Ibn Hacer sâliki bulunduğu Şâfiî mezhebinin, cumanın kılınabilmesi için kırk hür erkek cemaat şartını koşmuş olmasından dolayı zikretmiş olabilir. Ama her ikisi de birer ihtimalden ibarettir.

namaz kılan insanlar3.Abdurrahman b. Kâb: “Gözlerini kaybettiğinde babamı cumaya ben götürüyordum. Ezanı duyduğunda Ebû Ümâme Es`ad b. Zürâra`ya dua edip mağfiretini istiyordu. Bir ara durdu ve yine böyle yaptı. Sebebini sordum. Yavrum, Medine`de Benî Beyâdâ Yurdunda bize ilk cuma namazını kıldıran odur, dedi. O gün kaç kişi idiniz? dedim. Kırk kişi idik, dedi. “(Alûsî, XXVNI/99)

4.”Umdetül  Kâri”deki şu rivayet de bunu tamamlar: “Ibn Sîrîn anlattı: Medineliler Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem gelmeden ve cuma ayeti inmeden önce toplandılar. Cumaya ilk defa bu adı verenler onlar oldu. Dediler ki, Yahudilerin her hafta toplandıkları bir günleri var. Keza Hristiyanlar da öyle. Gelin biz de bir gün toplanıp Allah’ı zikredelim, namaz kılıp O`na şükredelim derken bunun için “Yevmül-arûbe’yi seçti ve Esad’ın evinde toplandılar. O da onlara iki rekat namaz kıldırdı. Bu toplantıda bu güne “Cuma” adını verdiler. Saad da bir koyun kesip onlara yedirdi. Zira sayıları azdı.”( Hâkim el-Müstedrek I/28l ; Ibn Mâce, Sünen I/344 (el-Ikâme 78) Sevkâni bu hadisi aynı zamanda Ibn Hibbân ve Beyhaki’nin de rivayet ettiklerini, sonuncunun sahih bulunduğunu, el-Hâfız’ın ise isnâdı hasendir dediğini söyler. Neylül- Evtâr Nu/230)

Tebyînü’l-hakâik hâsiyesi Selebî’nin, “cuma namazına ilk defa cuma adını veren Kâb b. Lueyy`dir” (Aynî, Umdetül-kârî VI/161) şeklindeki rivayeti buna muhalif değildir. Zira Kâb’ın aynı toplantıda bulunması ve bu ismin onun buluşu olması muhtemeldir.

GENÇLERİN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR

 

 

 

 

hakkında Emrah SARGIN

Emrah SARGIN

Ayrıca kontrol et

GENÇLERİN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR

GENÇLERİN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR-2

TAŞLARI KONUŞTURAN ADAM: MÜRSEL GÜNDOĞDU -Aşkını taşlara kazıyan ve inancının temel esaslarını ölümsüz eserlerine nakşetmeyi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir