Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/gencyese/public_html/wp-content/uploads HUTBE ESNASINDA YAPILMAMASI GEREKENLER?
Ev / Blog / HUTBE ESNASINDA YAPILMAMASI GEREKENLER?
namaz kılan çocuklar

HUTBE ESNASINDA YAPILMAMASI GEREKENLER?

cuma hutbe cemaat insan cami

Mezhepte fetva verilen görüş şudur:

İmam hutbe irat etmek için minbere çıktığında cemaatin konuşması, Kur’an okuması, cumanın ilk sünnetini tamamlamak dışında herhangi bir namaz durması mekruhtur. Allah Teala şöyle buyuruyor: ” Kur’an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” İmam Malik (Allah ona rahmet etsin) el-Muvatta’ında bu konuya dair Ebu Hüreyre(Allah ondan razı olsun)’den şu hadisi nakletmiştir: ” Ebu Hüreyre (Allah ondan razı olsun)’den Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: İmam Cuma günü hutbe irat ederken ( yanındaki) arkadaşına ”sus” dersen sen de (onun gibi) lağv (boş iş) yapmış olursun.

İbn Abbas ve İbn Ömer’den (Allah onlardan razı olsun) bu konuya dair şu hadis rivayet edilmiştir:

” İmam cuma günü (minbere) çıktığında konuşmak ve namaz kılmanın mekruh olduğu rivayet edilmiştir. Sahabe kavli bize göre hüccettir. Ayrıca gerek konuşmak gerekse de namaz kılmak hutbenin dinlenmesine manidir. Nuseyr b. Yahya’dan imamı işitemeyecek kadar uzakta olan kişinin sessizce Kur’an okuması, el-Hakem b. Zuheyr’den de fıkıh mütalaa etmesinde bir sakınca olmadığı nakledilmiştir. Gerekçe olarak şöyle denilmiştir: Hutbe esnasında susmanın vacip olması dinlemek içindir. Uzak olup dinlemek mümkün olmayınca kendisini Kur’an okuma sevabı veya ilim mütalaa sevabı ile meşgul etmesinde bir sakınca yoktur.

 

cuma hutbe

 

Hapşırana teşmitte bulunmak (yerhamukellah demek) ve selam almak mekruhtur. Zira hutbe dinlerken teşmitte bulunma sünneti ve selam almanın vucubu kalkmıştır. İmam Ebu Hanife (Allah ona rahmet etsin)’den şöyle rivayet edilmiştir: ” Hutbeyi dinlemek Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve selllem’in ismi zikredildiğinde ona salat getirmekten daha faziletlidir. İmam Yusuf (Allah ona rahmet etsin)’tan içinden salat getirmesi gerektiği nakledilmiştir. Zira bu, onu dinlenmekten alıkoymaz. Böylece iki fazileti de elde etmiş olur. Sahih görüşlere göre hapşıranın kendisi içinden hamd eder.

İmam hutbeye çıkarken yani ikinci ezan okunurken veya hutbeyi bitirip cuma namazı için kamet edilirken yukarıda geçen şeylerin yapılmaları İmam Ebu Hanife (Allah ona rahmet etsin)’ye göre yine mekruhtur. Ancak kamet bittikten sonra mekruh olmaz. İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed (Allah onlara rahmet etsin)’e göre namaz kılmak mekruh, konuşmak mekruh değildir. İmam hutbede iken bir şey yemek ve içmek uygun görülmemiştir.

Dipnotlar:

Musannef, Abdurrezak / 14831

Araf Suresi

El-Muvatta 232

Ebu Bekir İbn Ebi Şeybe, el- Musannef:5340

Zeynuddin İbn Nüceym, El-Bahru’r-Raik

Alauddin Ebu Bekr el-Kasani, Bedayius-Sanayi fi Tertibi’ş Şerai

Burhanuddin Ebu’l-Hasen el-Merğinanı, Et-Tecnis ve’-Mezid

Hüsamettin Vanlıoğlu lalegül şubat dergisi

 

 

 

hakkında Emrah SARGIN

Emrah SARGIN

Ayrıca kontrol et

GENÇLERİN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR

GENÇLERİN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR-2

TAŞLARI KONUŞTURAN ADAM: MÜRSEL GÜNDOĞDU -Aşkını taşlara kazıyan ve inancının temel esaslarını ölümsüz eserlerine nakşetmeyi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir