Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/gencyese/public_html/wp-content/uploads Keşmir:İkinci Filistin'imiz.
Ev / Blog / KEŞMİR: İKİNCİ FİLİSTİNİMİZ.

KEŞMİR: İKİNCİ FİLİSTİNİMİZ.

Arapların tabiriyle yeryüzünün saklı cenneti, Babürlerden kalan devasa yapılarıyla

Hindistan’ın gözbebeği Keşmir…

Delhi’den havalanan uçağımız 1.5 saatlik uçuşun ardından Keşmir’in en büyük şehri olan Srinagar’a  iniş yapıyor. Türkiye’den çok turist gelmediği için öncelikle yabancı ama aynı zamanda meraklı gözlerle karşılanıyoruz.%90’ından fazlası Müslüman olan Keşmir bölgesi aslında 3 ülkenin kontrolünde yazımızda bahsedeceğimiz Cammu Keşmir bölgesi %45 ile Hindistan kontrolünde, Azad Keşmir bölgesi %35 ile Pakistan’da ve Aksai Çin bölgesi ise %20lik kontrol alanıyla Çin’e ait.

Bölge aslında sanıldığından daha hareketli Keşmir sorunu nedeniyle Pakistan ve Hindistan arasında 1947,1965 ve 1999’da üç savaş yaşandı. Her savaşta olduğu gibi bu savaşında belli bir kazananı elbette olmadı. Son 30 yılda ise Cammu Keşmir’deki olaylarda 94.888 kişi hayatını kaybetmiş durumda.

1947’de Pakistan ve Hindistan bağımsızlıklarını ila ettiklerinde Keşmir halkı yapılan anlaşmaya göre referanduma gidecekti. Referandum yapılmadan önce Keşmir meclisinde alınan karar ise referandum sonucunun Pakistan lehine çıkacağını haber verdiği için dönemin yöneticisi Mihrace Singh ülkeyi Hindistan’a bağlamak ister ve soluğu İngiltere’de alır. 1947 yılında Pakistan silahlı kuvvetleri Keşmir’in yazlık başkenti olan Srinagar’a kadar işgal etmesiyle ilk savaş başlar ve sonucunda Pakistan-Hindistan arasında günümüzde de geçerliliğini koruyan sınır şekil alır.

1956’larda başlayan süreçte ise Aksai Çin yaylasını ilhak eden Çin Hindistanla karşı karşıya gelmiş Pakistan’ın bazı bölgeleri de Çin’e bırakmasıyla bugüne kadar süren Pakistan-Çin dostluğu başlamıştır.

1999’da Kargil bölgesinde sınır ihlalleri iddiasıyla Kargil savaşı çıkmış bu konuda önerilen BM kararları da Hindistan tarafından reddedilmiştir. 2003 yılında Pervez Müşerref’in Himalaya bölgesinden iki ülke askerlerinin çekilmesi teklifi de Hindistan tarafından reddedilmiştir.

                    Pervez Müşerref

Hindistan ordusu halen 700.000 askeri ile bu bölgededir. Gerek şehir merkezinde gerekse de Keşmir’de şehirlerarası seyahatlerde askeri kontrol noktalarının sıklığı oldukça göze çarpıyor. 3 bölgede yaşayan Keşmir halkına sorduğumuzda ise Azad Keşmir bölgesindeki Keşmirlilerin ciddi anlamda Pakistan tarafından ayrımcılığa uğradığı, Hindistan bölgesindeki Müslümanların ise Hindular tarafından yönetilmek istemediği, Aksai Çin bölgesinde ise herhangi bir sorun olmadığı cevabını aldık.

Keşmir’in genel anlamda geçim kaynağı tarım, kurutulmuş meyve ticareti ve turizme dayanıyor özellikle kış aylarında turizmde patlama yaşanıyormuş. Keşmir’in tarihi ve doğal güzelliklerine gelecek olursak aslında hem tarihi hem de doğal güzelliklerini birbirinden ayırabilmek çok mümkün değil.

 

Kış aylarında Keşmir’den bir manzara

Nishant Bahçeleri Keşmir’in en çok turist çeken bölgesi. UNESCO Dünya kültür Mirası Listesinde yer alan bahçe gibi Keşmir’de irili ufaklı 25 kadar bahçe bulunuyor. Bunların en büyük ve en tanınanı ise Nishant Bahçesi. Babürler döneminde yapılan bahçe günümüzde Dal gölünden  bir karayoluyla ayrılmış vaziyette. Tam eteklerine kurulduğu Zabarwan Dağından gelen su içinden geçen kanallarla tam anlamıyla maviyle yeşilin buluştuğu gerçeküstü bir görünümü sizlere sunuyor.

 

Nishant bahçelerinden birkaç kare.

Babür İmparatorluğu döneminde yapıldığı için 12 teraslı Pers uslubuna sahip bunların yanında geleneksel kıyafetlerle fotoğraf çektirme imkanı da mevcut. 25 farklı bahçe olduğunu duyunca en büyük olanını gördükten sonra diğerlerini görmeye gerek yok gibi bir fikre kapılabilirsiniz ancak her bahçe farklı dönemlerde inşa edildiğinde ve işa edildiği dönemin uslubunu yansıttığından mutlaka diğerlerini de görmelisiniz. Hemen yanonda ÇeşmiShahi ve Shalimar bahçeleri de benzersiz bir deneyim sunmak için sizleri bekliyor olacak.

 

Çeşm-i Shahi Bahçesi

Keşmir’in bir diğer tarihi noktası ise Pari Mahal. Pari Mahal Çeşm-i Shahi bahçelerinin hemen yanına kurulmuş bir gözlemevi. Danah Sikah tarafından yaptırılmış ve astronomik gözlem amacıyla kurulmuştur. Babür mimarisinin tipik örneklerini içeren yapıdan Srinagar’ın kuş bakışı manzarasını da seyretmek mümkün.

Pari Mahal

Pari Mahal’den sonra ise Srinagar’ın merkezinde kalan Dal Gölünde Shikara Turu yapmayı ihmal etmeyin. Shikara geleneksel Keşmir teknelerine verilen isim. En fazla 4 kişinin aynı anda binebildiği kayıkta 30 dakikalık bir tur yapabilmek mümkün

Dal Gölü

Keşmir’in mutfak kısmına gelecek olursak tek bir mutfaktan bahsetmek söz konusu olmayacak çünkü Büyük İskender döneminden beri medeniyetlerin kesişim noktasında olduğu için mutfak kültürü de bu medeniyetlerden etkilenmiş. Hint Mutfağı kadar baharatlı olmasa da Türk Mutfağına göre oldukça baharatlı yemekleri var. Keşmir dağlarında yetişen keçi etiyle yapılan kebapları ise en meşhur yemekleri. Bunun yanında tüm Hindistan’da her kahvaltıda sevilerek tüketilen Aloo Parandha ise denemeniz gereken lezzetler arasında. (Tadı biraz patetesli gözlemeye benziyor). Lokantalar ise Türkiye’ye göre oldukça ucuz. Zaten Türkiye’den geldiğimizi söylediğimizde bir çok lokanta bizden para almak istemiyor. Keşmir Halkının Türkiye’ye karşı yoğun bir sevgisi var Cuma Hutbelerinde her hafta Türkiye için dualar edildiğini söyledikleri zaman bir kez daha birbirimize bağlayan bağların ne kadar kuvvetli olduğunu ve Türkiye’nin sadece Türkiye’den ibaret olmadığını görüyoruz.

 

  Bizi karşılamaya gelen Keşmir Halkı.

Keşmir gezimizi burada noktalıyoruz. Bir sonraki yazımızda başka bir coğrafyada başka kültürler ve başka İnsanlar tanımak üzere…

Fi Emanillah!

 

Kaynakça:

http://www.kashmiruniversity.net/AboutUoK.aspx

https://www.bbc.com/news/topics/cx1m7zg0wwzt/kashmir

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/guney-asyanin-kanayan-yarasi-kesmir-/1053789

Nishat (mughal Garden)

https://tr.euronews.com/2016/10/08/kesmir-de-gostericilere-polis-mudahalesi

hakkında Haktan Demir

Haktan Demir

Ayrıca kontrol et

REİSÜ’L-KURRA MEHMET RÜŞTÜ AŞIKKUTLU’NUN 7 MADDE DE HAYATI

REİSÜ’L-KURRA MEHMET RÜŞTÜ AŞIKKUTLU’NUN 7 MADDE DE HAYATI HAL TERCEMESİ: Üstad, 1901 yılında Of’un Uğurlu …

Bir yorum

  1. Sıtkı DEMİR

    Allah yolunuzu açık etsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir