Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/gencyese/public_html/wp-content/uploads Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Bayram namazının kılınışı.
Ev / Blog / İman İslam İlmihalinden ”Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Bayram namazının kılınışı” .

İman İslam İlmihalinden ”Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Bayram namazının kılınışı” .

BAYRAM NAMAZLARININ KILINIŞI

* İmam ve cemaat, Ramazan Bayramı namazı veya Kurban Bayramı namazı kılmaya niyet ettikten sonra namaza girmek için tekbir getirirler. Daha sonra Sübhaneke’yi okurlar.

  1. rekatın kılınışı: Sonrasında imam da cemaat de üç defa ve her defasında elleri kaldırarak tekbir getirirler. Akabinde imam gizlice E’uzü besmele çeker ve aşikar olarak Fatiha Suresi ile zamm-ı sure okur. Bu durumda cemaat sessiz durur, bir şey okumaz. Sonra rükûa, ardından secdeye giderler.
  2. rekatın kılınışı: İkinci rekata kalktıklarında imam gizlice besmele çekip Fatih Suresi ve bir zamm-ı sure okur. Cemaat birinci rekatta olduğu gibi yine susar. Sonra ayakta, her birinde ellerini kaldırarak üç zait tekbir getirirler ve dördüncü tekbirle rükûa giderler. Sonrasında secde ve teşehhüt yapılarak namazdan çıkılır.

İMAMA SONRADAN YETİŞEN KİŞİNİN DURUMU

  • İmamı rükûdayken namaza giren kişi, tahrime ( iftitah) tekbirini aldıktan sonra zait tekbirleri ayakta alıp imama rükûda yetişebileceğine kanaat getiriyorsa tekbirleri ayakta alır daha sonra rükûa gider. Çünkü bu tekbirlerin asıl mahalli kıyamdır. Ama kıyamda bu tekbirleri getirmesi durumunda rükûun kaçacağını biliyorsa İmam-ı Ebu Hanife ve İmam-ı Muhammed rahimehumellah’a göre rükûa gider.
  • Bayram namazının ikinci rekatına yetişen kimse, birinci rekatı kılmaya kalkınca evvela besmeleyi ve Fatiha ile zamm-ı sureyi okur, sonra tekbirleri alır ve böylece namazını tamamlar. Tekbirleri önce getirip kıraati sonra yapacağını söyleyen alimler de olmuştur.

İLK BAYRAM NAMAZI NE ZAMAN NEREDE KILINDI

Asr-ı Saadette bayram kutlamaları musalla ( namazgah) adı verilen geniş bir alanda sahabe efendilerimizin kıldıkları bayram namazı ile başlardı. İlk bayram namazı musallada hicretin ikinci yılında, kurban bayramında Zilhicce ayının onuncu günü kılınmıştır. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem kıldırmıştır. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bayram namazlarını, hava yağışlı değilse mescidin biraz uzağında bulunan musallada ( bugün Mescid-i Nebevi’nin Babus’selam kapısındaki Gamame/Bulut Mescidinin olduğu yerde ) kıldırırdı.

BAYRAM GECESİNİN İHYASI, NAMAZI VE DUASI

BAYRAM GÜNÜNÜN ZİKİRLERİ, DUASI VE VAZİFELERİ

 

İslam Tarihinde ilk Cuma Namazı Ne Zaman ve Nerede Kılındı İlgili Rivayetler?

 

hakkında Emrah SARGIN

Emrah SARGIN

Ayrıca kontrol et

GENÇLERİN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR

GENÇLERİN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR-2

TAŞLARI KONUŞTURAN ADAM: MÜRSEL GÜNDOĞDU -Aşkını taşlara kazıyan ve inancının temel esaslarını ölümsüz eserlerine nakşetmeyi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir