Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/gencyese/public_html/wp-content/uploads osmanlı arşivleri - Genç Yesevi
Ev / Etiket Arşivi: osmanlı

Etiket Arşivi: osmanlı

OSMANLI SON DÖNEM ULEMASI ŞEYHÜ’L İSLAM MUSTAFA SABRİ EFENDİ

sabri efendi

OSMANLI SON DÖNEM ULEMASI ŞEYHÜ’L İSLAM MUSTAFA SABRİ EFENDİ Mustafa Sabri Efendi zaman olarak ahire, tefekküre ve ilim olarak ise kadim zamanlara mensuptu. Zalimlere meydan okuyan yönüyle asrının İz b. Abdisselam’ıydı. Hayatın her şubesinde mücadele etti, hakikat namına beyanda bulundu. Yirmi iki yaşında Fatih Medresesi dersiamları arasına katıldı. Mehmed Zihni …

Daha fazla oku »

OSMANLI DEVLETİN DE MAKTUL ŞEYHÜLİSLAMLAR

OSMANLI DEVLETİN MAKTUL ŞEYHÜLİSLAMLAR Osmanlı tarihinde Kadılardan yolsuz hareket ederek haklarında şikayet olunanlardan bazıları katledildiği halde XVII. asır ortalarına kadar şeyhülislamlardan herhangi bir suç isnadıyla katlolunanlar görülmemişti; fakat bu asırda Ahi-zade Hüseyin ve Hoca-zade Mesud ve XVIII. asır başlarında Erzurum’lu Seyyid Feyzullah isimlerinde üç şeyhülislam maktulen vefat etmişlerdir. Bundan başka …

Daha fazla oku »

DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMANİYE DE HUZUR DERSLERİ

osmanlı devletinde huzur dersleri

DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMANİYE DE HUZUR DERSLERİ Osmanlı padişahları tarafından zaman zaman saraya davet edilen veya saray davet edilen, saray hocalarından olan ulemadan bazıları padişah huzurunda Kuran-ı Kerim’den bir ayetin veya bir hadisin tefsiriyle bu hususta yapılan ilmi mütalaayı dinleyerek istifa ederdi. Bu, Kur’an ve hadis tefsiri dersinin günü muayyen olmayıp …

Daha fazla oku »

MEDARİS-İ SEMANİYE YANİ SAHN-I SEMAN MEDRESELERİ

fatih camii ve külliyesi

MEDARİS-İ SEMANİYE YANİ SAHN-I SEMAN MEDRESELERİ Fatih’in kanunnamesinde Sahn-ı seman diye meşhur olan bu medreselere eski vakfiyesinde Medaris-i Semaniye denilmektedir. Şakayık’in kaydına göre II.Mehmed, İstanbul’u aldıktan sonra buradaki kiliselerden sekizini medreseye tahvil ederek bunlardan birinin müderrisliğini Bursa’da elli akçe ile Muradiye müderrisi olan Mevlana Alaüddin Tusi’ye diğer ikisinin müderrisliklerini Bursalı Hoca-zade …

Daha fazla oku »

OSMANLI DEVLETİNDE PADİŞAH HOCALARI

osmanlı devletinde padişah hocaları

OSMANLI DEVLETİNDE PADİŞAH HOCALARI Osmanlı padişahları şehzadelikleri zamanında ulemadan münasip bir zattan okutulur ve hükümdar oldukları zaman onu kendilerine hünkar hocası yaparlardı. Eğer kendisi padişah olmadan evvel hocası vefat etmiş ise ulema arasından kendisine bir hoca intihap ederdi. Osmanlı hükümdarları içinde ilk olarak Sultan Çelebi Mehmed’in Sofu Beyazid adında bir …

Daha fazla oku »

OSMANLILARDA NAKİBÜ’L-EŞRAFLIK ŞERİF VE SEYYİDLER

osmanlılarda nakibül eşraf

ŞERİF VE SEYYİDLER: Hazreti Peygamber Efendimiz Sallallahu aleyhi ve sellem’in evlad ve ahfadı, amcazadesi ve damadı İmam Ali b. Ebi Talib’in zevceleri ve Cenab-ı Peygamberin kerimeleri olan Fatımatü’z-zehra’dan gelmişlerdir. Hazreti Ali radıyallahu anh’ın büyüğü Hasan radıyallahu anh ve küçüğü Hüseyin radıyallahu anh’dan olan sülaleleri zamanımıza kadar gelmişlerdir. Bunlardan Hz. Hasan …

Daha fazla oku »

Ali Haydar Efendi Kuddise Sirruhu’dan 10 Nasihat

Ali Haydar Efendi Kuddise Sirruhu’dan 10 Nasihat 1. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki:” Siz öyle biz zamandasınız ki, sizden her kim emrolunduğunun onda birini terkederse helak olur. Sonra öyle bir zaman gelecek ki, sizden emrolunduğunun onda birini yapan kurtulacaktır.” (Tirmizi,Fiten,2198) Efendi Babam Kuddise Sirruhu bu hadisi şerifi …

Daha fazla oku »

İRLANDA VE DENİZLER ÖTESİNDEN OSMANLI YARDIMI

 2.Durağımız 5 Milyonluk Nüfusu ve Filmlere Konu Olan Doğasıyla İrlanda… İrlanda konumu itibariyle hem Türkiye’ye hem de üyesi olduğu Avrupa’ya en uzak ülke. Ancak uzak olması aramızda bağlar kurulamayacağı anlamına gelmiyor yazının ilerleyen kısımlarında bunun örneklerinden bahsedeceğiz. İrlanda bir ada ülkesi adaya ilk yerleşim Keltler tarafından milattan önce 3200 yılında …

Daha fazla oku »

ABDÜLHAMİD’İN SUİKAST KORKUSU

Sultan II. Abdülhamid gerek şehzadeliğinde, gerekse padişahlığının ilk yıllarında yerinde duramayan, çok gezen, “sosyal” bir kişiliğe sahipti. Cuma namazlarını özellikle farklı camilerde kılardı. Her fırsatta gemiyle Karadeniz boğazına ya da Adalar açıklarına gidip yüzmeyi severdi. Fakat tahta çıkışının ikinci yılı dolmadan, 20 Mayıs 1878’de, Ali Suavi önderliğinde 150 kişinin teknelerle …

Daha fazla oku »